Jodha Late Night 2024W04

JLN W04

De afgelopen week was uitdagend. Energie fluctueerde heftig tijdens de eerste drie dagen. Ik ben bezig met het afbouwen van mijn koffie-intake, en dat speelt ongetwijfeld een rol.

Dinsdag consumeerde ik mijn laatste kop koffie tijdens een workshop 'Master Your Todo List'. Helaas was het geen lekkere koffie.

Vanaf woensdag heb ik besloten koffie volledig te schrappen, minimaal voor dertig dagen. Wellicht stretch ik dit tot zes maanden.

Woensdag was te overzien, maar donderdag en vrijdag waren echte gevechten. Ik moest alle zelfdiscipline mobiliseren om geen koffie te nuttigen – iets wat ik reeds met David en Bart had gedeeld, wat het iets draaglijker maakte.

Een opvallend positief effect is mijn verbeterde diepe slaap vanaf donderdagnacht, gemeten met de Oura Ring. Ik noteer 30 tot 40 minuten meer diepe slaap per nacht, consequent over de laatste drie dagen. Dit is een significant voordeel voor mijn dagelijkse energieniveau.

ouraSlaapmetingen zijn complex en beïnvloed door talloze variabelen. Persoonlijke experimenten zijn uitdagend te meten en er bestaat veel discussie over de zin en onzin van dergelijke metingen. Maar de inzichten die ze bieden, zijn vaak onmisbaar voor zelfverbetering.

Zes vragen voor deze week:

  1. Welk effect ga je krijgen?

  2. Wat vertelt het gebruik van sociale media jou over jezelf?

  3. Waarom maak je deze veronderstelling?

  4. Hoe ziet vriendschap eruit als het geweldig is?

  5. Welk type vriend wil je zijn?

  6. Wat doe je graag dat de meeste anderen niet graag doen?

Eén Shout-Out

Ik ben gefascineerd door oneliners en quotes, die vaak inzichten en wijsheid in een compacte vorm gieten. Een meester in het bedenken van quotes is Jan of Jean Prinsen.

Hij was ooit directeur Verse Producten bij Colruyt en staat bekend als een meeslepend verteller. Ik herinner me nog levendig hoe hij een variëteit aan nectarines beschreef, vol vuur en passie.

Ook tegenwoordig blijft hij een actieve speler in de sector.

Op zijn LinkedIn-paginadeelt hij wekelijks een 'Japri-isme', een bron van inspiratie en inzicht.

Twee Inspiratiebronnen

Tim Ferriss interviewt Andy Galpin

Andy Galpin, een autoriteit op het gebied van spierfysiologie en menselijke prestaties, deelt inzichten die essentieel zijn voor iedereen met een passie voor gezondheid, fitness en zelfverbetering. Een cruciaal concept dat hij naar voren brengt, is "bio-individualiteit".

Galpin onderstreept het feit dat elk individu uniek is. Dit houdt in dat er geen universele oplossing is voor gezondheid, fitness en voeding. Wat voor de een werkt, is niet gegarandeerd effectief voor de ander. Deze kennis benadrukt het belang van zelfontdekking en het op maat maken van je gezondheids- en fitnessroutines.

Dit ligt natuurlijk helemaal in mijn straatje.

Het inspireerde me om een persoonlijke uitdaging aan te gaan: dertig dagen geen koffie drinken.

Het interview via de site van Tim.

The Creative Act: A Way of Being

Het boek van Rick Rubin is een absolute must voor iedereen die zich bezighoudt met creëren – wat in essentie iedereen is.

Wat mij vooral aanspreekt, is de benadering van creëren als een ontdekkingsreis en een experiment. Rubin inspireert artiesten om risico's te omarmen, nieuwe paden in te slaan en de grenzen van hun comfortzone te verleggen. Hij is van mening dat echte kunst ontstaat uit het durven verkennen van onbekende terreinen en het verwelkomen van experimenten.

Bovendien host hij een intrigerende podcast met een complexe naam: Tetragrammaton.

Drie Inzichten

Mijn Koffieverslaving

Mijn relatie met koffie was iets waarvan ik me niet volledig bewust was. In mijn gedachten had ik alles onder controle. Het lukte me immers met enige regelmaat om mijn eerste kop koffie uit te stellen tot 90 minuten na het opstaan. Maar toen ik besloot om helemaal geen koffie meer te drinken, ontdekte ik de ware aard van mijn afhankelijkheid.

Het is een fascinerend fenomeen: het wegnemen van iets uit je leven is vaak een grotere uitdaging dan het toevoegen van een nieuwe activiteit of gewoonte.

Wanneer je een leegte creëert, ontstaat er een natuurlijke drang om deze te vullen. Dit is waar onze menselijke natuur ons in de steek laat. We zijn niet geprogrammeerd om efficiënt om te gaan met een plotselinge overvloed aan vrije tijd of mentale ruimte.

The subtle art of not giving a

Het blijft intrigerend hoe ons gedrag, bewust of onbewust, wordt beïnvloed door anderen.

In de workshop 'Master Your Todo List' was dit een kritisch punt dat de weg naar verdere ontwikkeling blokkeerde.

Het herkennen van wat binnen en buiten onze controle ligt, is een fundamentele vaardigheid. Epictetus, een wijsgeer van tweeduizend jaar terug, onderstreepte al dat het negeren van deze fundamentele 'wet' een verspilling is van onze kostbare middelen.

Ik beveel de boeken van Marc Manson aan, bijvoorbeeld 'The Subtle Art of Not Giving a F*ck'. Zijn podcast biedt ook waardevolle inzichten, of je kunt ChatGPT gebruiken voor een bondige samenvatting.

ChatGpt als researchtool

Steeds meer vertrouw ik op OpenAI voor mijn onderzoekswerkzaamheden.

Google heeft plaatsgemaakt als mijn primaire zoektool. Ik kijk met grote belangstelling uit naar de verdere ontwikkelingen in deze technologische evolutie.

Jodha Late Night 2024W03 opatijd
Wat is contentement?

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!