Koffie exodus

Coffee exodus

Espresso Exodus: Dertig Dagen Caffeïneloos

23/01/2024 - 24/02/2024

30 dagen lang zei ik vaarwel tegen koffie.

Strikt genomen geen primeur voor me – ik heb eerder een koffieloze periode van dertig dagen gehad.

Tot mijn zesde levensjaar was koffiedrinken geen onderdeel van mijn leven, hoewel ik me levendig herinner hoe ik bij mijn opa speculoos in zijn koffie sopte. En dat op de boterham. Lekker.

De verhuizing naar mijn oma markeerde het begin van mijn koffieavonturen.

En er was zelfs een fase waarin ik eikelkoffie probeerde – een brouwsel dat onze chef prefereerde en waar ik uit nieuwsgierigheid aan begon. Ondanks de twijfelachtige smaak, heb ik het een tijdje volgehouden.

Motivatie: De Aanleiding Voor Dit Experiment

Ik waardeer een goed kopje koffie enorm.

Ik had beter moeten weten"Is dit goede koffie?" is de vraag die ik stel wanneer iemand me koffie aanbiedt. Een groot deel van de koffie in bedrijfskantines zijn niet succesvolle probeersels. Thuis bij mijn schoonouders pas ik voor koffie; mijn schoonvader heeft een voorkeur voor extreem zuur gebrande varianten. Niet echt mijn kopje ... koffie. Het leven is simpelweg te kort voor slechte koffie. In dat geval ga ik liever zonder.


De aanzet voor dit experiment was tweeledig.

Ten eerste, een inspirerend gesprek met PJ, die zowel het koffiedrinken als roken achter zich liet en koude douches een vast onderdeel van zijn routine maakte – absolute held.

Ten tweede, het herbeluisteren van "Caffeine - How Caffeine Created the Modern World" van Michael Pollan, exclusief beschikbaar op Audible.

Pollan duikt diep in de geschiedenis, wetenschap en culturele impact van cafeïne, de meest geconsumeerde psychoactieve stof wereldwijd.

Inspiratie: Een ander Perspectief

Uitdagingen waarbij je stopt met iets te doen, zijn naar mijn mening de meest interessante. En zonder koffie was geen uitzondering. De week voorafgaand aan het experiment reduceerde ik mijn consumptie naar één kop per dag. Mijn eerste koffie drink ik pas 90 minuten na het ontwaken, een tip van Andrew Huberman. Een experiment van een maand overtuigde me al snel van de voordelen, voornamelijk een verminderde middagdip. Ik was zelfs al overtuigd na een week.

Herbevestigde Lessen

Veranderingen in gedrag lokken vaak weerstand uit, zelfs als ze positief zijn. Dat is een van de lessen die ik heb geleerd door te experimenteren. Te veel weerstand kan leiden tot een terugval. De push back leidt dikwijls tot een snapback

Je omgeving informeren over je experiment werkt als een buffer tegen weerstand. Een dam tegen de effecten en tegen de push back.

De eerste dag zonder koffie ging verrassend goed. Maar de hoofdpijn op dag twee en drie was ondraaglijk. Gelukkig bereikte deze op dag drie een hoogtepunt. Vanaf dag vier werd het beter, en op dag zes kwam de koffietrek slechts af en toe opzetten.

Nieuw experiment?

De eerste kop koffie na dertig dagen was geen psychedelische ervaring, maar het effect was onmiskenbaar: een hogere hartslag en een gevoel van urgentie om taken te voltooien. Ik had precies een extra oempf.

Dat gevoel hield de volgende dag aan, maar was op dag drie verdwenen.

Dag vier: geen koffie. Ik plan mijn kopje koffie voortaan strategischer in te zetten, net zoals ik doe met alcohol.

Ik denk nu aan een ritme van twee à drie dagen zonder koffie, waarna het weer kan. Wanneer ik de idee heb dat ik de oempf weer nodig heb.

Zes maand experiment? Ja.

Ik houd je op de hoogte.

Een Dag Extra of Elke Week een dag Rijker
JLN 2024W09 Jodha Late Night

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!