Een leeg hoofd om geen leeghoofd te zijn

leeghoofd om geen leeghoofd te zijn

Heb je ook het gevoel dat je veel aan je hoofd hebt? Dat je hoofd vol zit met alles wat je nog moet doen. Veel deelnemers aan onze workshops klagen dat ze zichzelf makkelijk onderbreken.

Herken je dat ook? Je bent een e-mail aan het beantwoorden en bedenkt dat je nog dringend kippenvoer moet halen. Je staat bij de bakker en het schiet je te binnen dat je het nog over het budget dient te hebben met je baas.

Hier en Nu

Zou het niet geweldig zijn om in het hier en nu te kunnen zijn? Om, wanneer je vier op een rij aan het spelen bent met je zoontje, je dat ook écht speelt. Om een leeghoofd te hebben zodat je je kan focussen op wat zich op dat moment afspeelt.

Onbetrouwbaar brein

Ons brein is niet goed uitgerust. Het stuurt ons constant reminders dat we nog zaken dienen te doen. Alleen heeft je brein geen gevoel voor ritme en timing. De reminders komen net te laat of op het verkeerde moment.

Je verlaat het kantoor en in de lift bedenk je dat je beloofd had om Peter die documenten nog te sturen. Je staat in dubio. Ga je naar huis en stuur je die documenten nog na of doe je het morgen?

Maak en hou je hoofd leeg.

Doe een mind dump. 

Een mind dump verloopt in twee stappen. Geef jezelf drie kwartier en ga op een rustige plaats zitten met schrijfpapier of post-its. Schrijf op wat je hoofd je aangeeft. Zonder te beoordelen of te organiseren. Deze eerste stap noemen we de purge.

Wanneer de purge stopt, kan je je brein helpen. Gebruik dan een triggerlijst. Een lijst die je brein helpt om ondergesneeuwde items opnieuw naar boven te halen. Het brein werkt associatief. Het heeft af en toe wat hulp nodig. Je kan een triggerlijst vinden.

De output van de minddump is input die je daarna gaat processen. Het proces waarmee je die items op de juiste plaats zet, is hier te vinden.

Schaf je een UVT aan. 

UVT staat voor universele verzameltool

(UCT ubiquitous capture tool. Als je voorbeelden wil, ga dan UCT googelen). Je komt in de gang Filip tegen en die wil nog iets van je. Vraag hem om wat hij nodig heeft je via mail te herinneren. Op die manier hoef je het niet in je hoofd te stoppen. Je mentale RAM minder belasten geeft de processor in je hoofd meer ruimte.

Ik ben fan van Captio op mijn iPhone.

Als dat niet kan, heb je iets nodig om die belofte uit je hoofd te houden.

Daar komt die UVT van pas. Een tool die je toelaat om altijd en overal beloftes op te schrijven, in te spreken en uit je hoofd te houden. Populair zijn moleskine, smartphone, hipster pda. Elk met voordelen en nadelen.

Vind een tool die bij je past.

Gebruik je universele verzameltool niet als je actiesysteem. Dat loopt elke keer fout. Je acties zitten in een elegant betrouwbaar systeem.

Bouw jezelf één elegant betrouwbaar systeem buiten je hoofd.

Je hoofd is niet betrouwbaar om je reminders op het juiste moment te sturen. Als je wil betrouwbaar zijn, heb je dus een betrouwbaar systeem buiten je hoofd nodig. 

Je systeem bevat vijf lijstjes

  • actielijst voor de komende week

  • de masterlijst

  • je incubatielijst

  • je wachten op en

  • je kalender.


Regelmatig naar je lijstjes kijken, zal de betrouwbaarheid verhogen.Je brein zal leren om het los te laten. Het hoeft niet meer bang te zijn dat je het vergeet.

Doe een ideale week.

Lijstjes die niet aan je realiteit beantwoorden zijn niet betrouwbaar. Eénmaal in de week zorgen dat je lijstjes en je realiteit opnieuw compleet gesynchroniseerd zijn, helpt je brein om los te laten. Dat krijg je door een ideale week te doen. Dit is één van de sleutelgewoonten om te krijgen. Al je lijsten overlopen en ajour zetten zodat je realiteit en je lijstjes opnieuw gelijk zijn.

Waarom momentum je sleutel is
Wachten Als Actie

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!