Waarom momentum je sleutel is

momentum

Inertie omzetten

Heb jij ook last van dingen die niet vooruitgaan? 

De idee van die nieuwe website spookt al weken door je hoofd. Het frustreert je mateloos. Daarnaast is het een energielek van je welste.

De dromen die je hebt met die website blijven dromen. De inertie houd je tegen om je droom te realiseren. Je project ligt compleet stil.

Geen momentum.

De weerstand die je tegenhoudt is groter dan de goesting om je droom te realiseren.

Traagheidswet

Professor Csikszentmihalyi Mihaly, een Hongaarse psycholoog beschreef ‘Flow’ als de optimale ervaring. 

Mihaly was op zoek naar geluk maar hij vond ‘Flow’.

En momentum is de sleutel.

De traagheidswet (wat een naam) van Newton zegt dat een voorwerp in beweging blijft met een constante snelheid wanneer er geen extra kracht op het voorwerp inwerkt. Actie leidt tot (re)actie. En dat is een natuurwet waaruit voordeel te halen is. 

Uit het oog

Opdrachten en projecten die van je radar verdwijnen, komen stil te vallen. Je hebt een externe duw nodig om die opdracht verder af te werken. Het toeval bepaalt of die externe druk er komt of niet.

Niet weten wat te doen, helpt je niet om te doen.  

Je hoeft niet te wachten op een deadline of die externe duw om je volgende actie te bepalen. Het kan ook anders.

Creëren van momentum

Haal het uit je hoofd.

Je projecten en acties in je hoofd managen leidt tot inertie. Je brein heeft een raar gevoel voor timing. Het geeft je reminders op de verkeerde momenten en plaatsen. Bijzonder frustrerend. De nieuwe website wordt slecht gemanaged in je hoofd.

Zet op je masterlijst: nieuwe website.

Maak jezelf een scorebord.

Alle sportwedstrijden hebben een scorebord. Dat wordt in real-time aangepast. Een scorebord toont je hoeveel afstand er nog is tot de finishlijn. Het einde toont je de weg en heeft een magnetische kracht. Het geeft een momentum waarmee de energie te lijf gegaan wordt.

Check je wachten-op lijst regelmatig. 

Je project ligt stil omdat je op info of op een beslissing wacht van iemand anders. Ook die anderen hebben te veel op hun bord liggen. Als je vraag van hun radar verdwijnt ben jij ‘gejost’ (het haasje voor de Nederlandse lezers).

Behalve wanneer jij een overzicht hebt van alles waar je op wacht. Overloop je wachten-op lijst minstens wekelijks. Schrap wat je kreeg en voeg nieuwe acties toe voor projecten waar je momentum wil. Je kan Jan dan reminden dat de wordpress installatie nog niet het gewenste resultaat heeft. En zolang Jan niet het nodige gedaan heeft, blijft dat item op je wachten op.

Verwerk je e-mails niet wanneer je je dag start.

In je inbox duiken bij de start van je dag brengt je in proces-mode. Niet in actiemode. Het is dan makkelijk om je te laten leiden door de waan van de dag.

Eén van mijn wetten is: wanneer het makkelijk is, wordt de kans groter dat het gebeurt.  (Er zijn er nog 11 andere wetten)

Mijn vriend Taco heeft de 14Hr regel. Voor twee uur in de namiddag, wordt geen reactief werk gedaan. E-mails beantwoorden die in je inbox staan is reactief werk. Dat geeft je geen momentum voor projecten en taken op je masterlijst.

Maak je actie-lijst voor deze week doebaar.  (En ook doenbaar)

Wanneer op je actie iets staat dat je niet kan doen, ga je het ook niet doen. Je brein kiest dan iets dat makkelijker is. Website is geen actie voor op je actielijst. Bellen Jan status wordpress is de volgende actie. De volgende actie die doebaar is, geeft je momentum. Zoek de volgende actie aan de hand van het acroniem success.

Maak een plan. 

Voor ingewikkelde projecten maak je best een plan. Het plan zal je een overzicht geven van de sub projecten in je project. Website valt uit elkaar in content, wordpress, provider en lay-out. Voor elk van de sub projecten kan je doebare acties op je actielijst zetten.

Ga één dag per week offline. 

Momentum heeft te maken met snelheid. P= m*v. Waarbij p staat voor het momentum. Het momentum wordt bepaald door gewicht en snelheid. Je kan geen snelheid toevoegen als je af en toe ook niet rust. In kenniswerk is je mentale energie een graad voor de snelheid die je kan maken. Altijd online zijn helpt je niet om mentaal te herladen.

Doorloop je actielijst voor deze week en creëer acties die je momentum zullen verschaffen.
Een percent van je tijd
Een leeg hoofd om geen leeghoofd te zijn

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!