On the Road Again

on the road again

Werken kan voor een kenniswerker om het even waar. Sommige plaatsen zijn meer geschikt voor sommige taken dan andere. Wanneer je de juiste tools bij de hand hebt, kan je bijna van om het even waar werken. Zoals met alles, een voordeel en een nadeel.

Kantoor = waar mijn lijstjes zijn?

Waar doe je je meest geconcentreerde werk? Dat is een vraag die Jason Fried stelt aan zijn netwerk.

De antwoorden zijn zelden *mijn kantoor*. Typische antwoorden vallen in volgende drie categorieën.

  • een plaats of een locatie buiten het kantoor

  • een transportmiddel

  • een tijdstip

Triestig toch dat het kantoor by Default gevoelig is voor onderbrekingen.  In sommige bedrijven zijn er speciale ruimte om te focussen. Het zou moeten omgekeerd zijn.

Je doet je focuswerk heel vroeg of heel laat. Het tijdstip bewaakt de onderbrekingen. Je enige onderbrekingen zijn dan deze die je zelf kiest.

De trein, de bus of het vliegtuig is een focusoase. Net zoals je favoriete Starbucks.

De co-working plaatsen schoten als paddenstoelen uit de grond. In de grotere steden kan je op verschillende plaatsen al dan niet gratis terecht.

Normaliter elke plaats met een horizontaal oppervlak kan dienstdoen als werkruimte. Op dat horizontaal oppervlak installeer je je Mac of laptop. En natuurlijk je focuslijstje.

Laptop

Wanneer je kenniswerker bent, heb je een laptop nodig om gelijk waar te kunnen werken. Een internetconnectie is wel handig maar niet altijd voorhanden. Zorg dat je actielijsten ingedeeld zijn in online en offline werk.

Tablets worden populairder. Handig om informatie te consumeren. Produceren is minder voor de hand liggend op dit toestel, indien je dezelfde efficiëntie wil als op je laptop.

Flexibiliteit en efficiëntie is niet hetzelfde.

De nodige software zit natuurlijk al lang op je productiviteitsmachine.

Kabeltjesmanagement

Een laptop betekent ook meerdere snoeren. Meerder powersnoeren bezitten is geen luxe. Laat er altijd één in je tas.

De andere kabeltjes (Usb-snoeren, oortjes, connector voor de beamer) berg je best op in een plastiek tasje. Een zakje met sillicagel slorpt al het vocht op. Deze zakjes vind je in bijna elke verpakking van een elektronisch toestel.

Back-ups

Een regelmatige back-up is zoals een verzekering. Wanneer je de polis dient te betalen vraag je je af waarom. Op het moment dat je het nodig hebt, kus je je beide handjes.

Dropbox en OneDrive zijn twee diensten die het makkelijk maken om je back-ups automatisch te verzorgen. Daarnaast zijn ze ook handig voor het delen en samenwerken op documenten met collega’s.

Hoofdtelefoon

Overbevolkte plaatsen kunnen vol lawaai zijn. De muziek kan je focus compleet verstoren. In je rijdend kantoor heb je nood aan minstens een paar oortjes om het geluid te laten overstemmen door je favoriete muziek.

Indien je wat extra euro’s wil uitgeven kan je een geluid blokkerend hoofdtelefoon op je projectenlijst zetten. De Bose Quitecomfort is een topproduct.

Telefoon

Je telefoon zal zowat het item zijn dat bijna vergroeid is met je lichaam. Het gaat zowat overal mee naar toe. De nodig apps helpen om productiever te zijn.

Papier

Zorg dat je altijd papier bij je hebt. Denken doe je buiten je hoofd en papier is daar nog steeds het beste medium voor.

Leg je papier naast je laptop samen met een potlood of een pen. Wanneer er een idee op komt, hoef je het enkel op te schrijven.

Verzamelplaats onderweg

Ook buiten je kantoor heb een fysieke inbox nodig. Stop een folder in je tas, waarin je nog te verhelderen materiaal stopt; het papier waarop je schreef onderweg;  de businesskaartjes die je van je tafelgenoten kreeg. Of de folder van de co-working space waar je gefocust hebt gewerkt.

De folder dien je regelmatig leeg te maken en toe te voegen aan je betrouwbaar systeem.

Tas

Afhankelijk of je een road-warrior of een sporadische nomad bent zal je set-up verschillen.

Je maakt een keuze uit een tas, rugzak of een kantoor op wieltjes. Of je hebt verschillende mogelijkheden voor verschillende gelegenheden.

Water

Om gefocust te kunnen blijven werken heeft je brein water en lucht nodig. Een flesje water in je tas, goed gesloten, is een lifesaver.

In elke co-working space, publieke ruimte kan je makkelijk aan het nodige vocht geraken.

Productiviteit onderweg

Om het even waar kunnen werken is een genot dankzij de technische ondersteuning. Die medaille heeft ook een keerzijde. Je kan overal werken. Je dient zelf je grenzen te bewaken om naast professionele rollen ook andere rollen aandacht te geven.

Het is niet omdat het kan dat het moet. Genoeg is genoeg.

Wat stop je extra in je on the road kantoor?
Pomodoro Techniek Tomaten en Tijd
De 5 meest gemaakte fouten bij persoonlijke efficiëntie

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!