Wat lopen je leert over effectiviteit

Lopen effectiviteit 1

Zoektocht

Winnen van je todo’s is een zoektocht. Een die je al gelopen hebt. Elke bewuste gewoonteverandering is een zoektocht. Dankzij die zoektocht krijg je inzichten (ook over jezelf) om te hergebruiken. Dat is je Black Box duidelijker krijgen.

Opnieuw lopen geeft je aantal inzichten die je ook kan gebruiken bij je zoektocht naar meer effectiviteit. Wat je een domein leert kan je meestal meenemen naar een ander domein. Mijn maat Ramons idee van Cross Industry Innovation is daar op gebouwd.

1. Klein beginnen

Je gaat niet voor een marathon-afstand wanneer je jaren niet gelopen hebt. Je start klein en bouwt op. Start to run. Lopen met Evy (Gruyaert).

Een grotere effectiviteit bereik je ook door klein te starten. Start to win. Start met je wachten-op lijst. Alle acties van anderen waar je op wacht. Overloop die lijst minstens 1 keer per week.

2. Mindset

Het veranderen van je mindset heeft een grote invloed. Indien je iets niet regelmatig doet, is het omdat je het niet graag doet. Hoe kan je nu iets doen wat je niet graag doet? Een deel van je zoektocht is je bril veranderen.

Wanneer lopen voor je afzien en bewegen betekent, zal je veel discipline nodig hebben om het vol te houden. Lopen is ook jezelf extra tijd cadeau doen. Looptijd is denktijd. Verander je bril en je gaat dingen anders zien. Wat geeft je het meest goesting om te doen? Afzien of  jezelf een cadeau geven?

Winnen van je todo’s is ander gedrag tonen. Gedrag dat je nog niet (genoeg) doet. De extra tijdsmethode is een aantal lijstjes op orde houden. Verander je bril voor je lijstjes en je zal ze meer in orde houden.

3. Grote & kleine afstanden

Lopen bestaat uit vele kleine stappen na mekaar. Je zal een aantal trainingen per week in je schema dienen te zetten. Kleine afstanden (kleiner dan vijf kilometer) kan je altijd in je schema passen. De grotere afstanden dien je te voorzien in je agenda. Anders wordt je tijd ingenomen door iets anders.

Alle acties die kleiner zijn dan 15 minuten kunnen in je schema gepast worden. De grotere acties -je hebt 2 uur nodig om een powerpoint te maken – zet je in je agenda.

De lege ruimte in agenda vul je met kleine acties. Je haalt die van je actielijst voor deze week.

4. Cruciale momenten

Je hoeft niet altijd zelfdiscipline te hebben om te gaan lopen. Het gaat soms zonder veel inspanning. Er zijn wel een aantal omstandigheden die discipline vereisen. Dat zijn je cruciale momenten.

Rond die cruciale momenten bouw je hulp. Wat doe je wanneer je agenda vol staat en je wil toch lopen? Heb je altijd je loopmateriaal bij? Ligt je materiaal klaar op het moment dat je thuis komt?

Alles wat het te moeilijk maakt om te lopen, elimineer je.

Je ideale week is een belangrijke stap in effectiever worden. Wat zijn de omstandigheden die het je moeilijk maken om je weekly review te doen? Welke hulp kan je daarvoor gebruiken? Welk ritueel volg je? Heb je je materiaal altijd bij je om een weekly review te doen?

5. Doel hebben helpt

In de vorige tips maakte je kennis met Succeed. Gepassioneeerd beschreef Heidi Halvorson de kunst van het stellen van doelen.

Een uitdagend doel helpt om beter te worden. Het geeft je de mogelijkheid om je denkkaders in vraag te stellen en nieuwe dingen te proberen. De afwijking van je doel met je huidige resultaat leert je steeds iets bij.

Een marathon lopen is een uitdagend doel. Voor een beginnend loper zeker. Het is een punt om naar te richten en je inspanningen bij te sturen.

Wat is je doel bij het winnen van je todo’s? Je doel zal je helpen om je inspanningen te richten.

6. Losse eindjes houden je tegen

Losse eindjes houden je tegen… om te genieten van de weg.

Je merkt plots dat de strik van je schoen los komt. Wat doe je? Stop je en maak je het losse eindje vast of loop je verder om je goede tijd niet in het gedrang te brengen?

Je zal uiteraard de nestel van je schoen vast maken. En verder genieten van de weg zonder je om je schoenstrik dienen te bekommeren.

Losse eindjes ondervind je ook bij het verbeteren van je effectiviteit. Maak ook de losse eindjes hier vast en geniet verder. Je weekly review is er uitermate geschikt voor.

7. Voorbereiding

Om te lopen heb je weinig nodig. Eén van de goedkoopste sporten. Dat betekent niet dat er geen voorbereiding nodig is.

Waar ga je vandaag lopen? Is dat het blokje dat je normaal loopt of probeer je een nieuwe route? Zijn je schoenen droog? Heb je dat nieuwe knieverband afgehaald?

Ook je project : “Marathon lopen” kan wat voorbereiding gebruiken. Heb je de schema’s al van die ene website gehaald?

Effectiever zijn heeft ook baat bij voorbereiding.

Heb je documenten bij je die nodig zijn om die taak af te werken? Heb je de adressen van je afspraken snel bij de hand om in je Tomtom te zetten.

Wat is het volgende waarmee je gaat experimenteren om productiever te worden?

Grenzen zijn zoals cholesterol
Negen kleine acties met grote impact

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!