De drie zones die je helpen bij het beter worden

drie zones die je helpen

Wanneer je met iets nieuws begint, zie je onmiddellijk veel vooruitgang. Na een tijdje neemt je progressie af. En dat voelt frustrerend. Zo frustrerend dat je er het bijltje bij neer zou gooien. Het wordt dan business as usual. Dat hoeft niet wanneer je weet dat dit normaal is.

Het plateau

Een nieuwe vaardigheid of nieuwe gewoonte aanleren wordt gevolgd door een typische S-curve. Of het nu gaat over twitter gebruiken, sporten of winnen van je todo’s, meer hyperfocus in je leven… het aanleren van een vaardigheid of een gewoonte volgt steeds een zelfde patroon.

Je leert iets, je wordt er beter in en dan stopt de verbetering. Je vooruitgang stagneert na een tijdje. Wanneer je niks extra doet, ga je achteruit.

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results – Albert Einstein

Drie zones

Professor Noel Tichy, professor aan de Universiteit van Michigan beschrijft drie zones die je leren en vooruitgang bepalen.

Je bent ofwel in je comfortzone, je leerzone (stretchzone) of je paniekzone.  Alleen in je leerzone kan je bijleren; en dus de vooruitgang boeken die je wil maken.

1. Comfortzone

In je comfortzone weet je hoe je de dingen moet doen. Het lijkt wel routine. 

Deze zone is aangenaam om in te zijn. Je weet hoe je kan winnen van je todo’s en je doet dat goed. Je bent onbewust competent.

Het is echter niet de zone waar je in groeit. Het is eerder de zone van stagnatie. Ze helpt je niet om je te ontwikkelen.

Misschien zit lijstjes maken al in je comfortzone.  Voor sommigen zit lijstjes maken in hun paniekzone.

2. Stretchzone

Dit is de zone waar het echte leren ontstaat.

Dit is buiten je veilige omgeving. Je doet zaken die je nog niet deed. Dat voelt in het begin onwennig, onzeker aan. Door dit meerdere malen te doen wordt dat opnieuw relaxter en voelt dit vertrouwder aan. Je comfortzone werd uitgebreid.

Activiteiten in je leerzone zijn niet altijd aangenaam wanneer je niet bewust bent van deze zone. Zelfs wanneer je dit concept kent, is dat oncomfortabel. Oncomfortabel is niet gelijk aan onmogelijk.

Om vooruitgang te boeken dien je anders te gaan werken. En dat betekent elke keer uit je comfortzone stappen en je leerzone betreden.

Let op dat je geen te grote stap neemt anders kom je in je paniekzone.

3. Paniekzone

Dit is een te grote stap uit je comfortzone. Hier ontstaat ook geen vooruitgang. Je hebt al je energie nodig om met je angst om te gaan.

Wanneer je je als beginnend sporter vergelijkt met een ervaren rot, zinkt de moed je in de schoenen. Dan raak je in je paniekzone. Je zet niet de nodige acties om uit je comfortzone te raken.

Risico’s

Leren en vooruitgang gaan dus hand in hand met risico’s nemen. Risico’s die je in je stretchzone brengen en niet in je paniekzone.

De stretchzone is ook de zone waarin Hyperfocus en flow floreert.

Start-to

Het succes van een start-to-run heeft met deze zones zeker te maken. Je wordt stap voor stap uit je comfortzone gehaald. Daarna mag je terug in je comfortzone. Om echt te kunnen leren dien je stretching af te wisselen met relaxing. Relaxing bevindt zich in je comfortzone.

Na een tijdje wordt je stretchzone je comfortzone. En dan herhaalt het verhaal zich opnieuw. Beter worden in het winnen van je todo’s gaat via plateau’s.

Wat heb jij nodig om uit je comfortzone te komen en nog beter te worden in het winnen van je todo’s?  Laat het weten via mail of via de comments in de blog.

Zeven tips voor een heroïsche concentratie
Wanneer is het slimmer om helemaal niets te doen

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!