Zeven tips voor een heroïsche concentratie

zeven tips voor heroische concentratie

De impact van een MMA'r, een kenniswerker is recht evenredig met je effectiviteit. Met minimum energie een maximum resultaat.

Productief effectief.

Daarom ben je bereid om alles wat ruikt naar verspilling te elimineren. Je aandacht meerdere keren geven aan zaken die je op dat moment niet kan afwerken is een vorm van verspilling.

Concentratie

Het Walhalla van de productiviteit: de ultieme plaats, moment of mode waarin je ongestoord een pak todo’s kan afwerken. Je had zeker al van deze supermomenten. 

De concentratie die je momentum start.

Afleidingen zorgen ervoor dat je verder weggaat van je optimale focus. Afleidingen doen je mentaal multitasken. Je aandacht wordt weggehaald door iemand die je naam roept. Of door een idee dat opnieuw naar bovenkomt. Je denkt nog aan een telefoontje dat je nog moet doen terwijl je een offerte aan het maken bent.

Interne afleidingen

Naast de externe afleidingen, waartegen je je makkelijker kan beschermen, zijn er ook je interne afleidingen. Ook deze zijn te beheren. Niet zo makkelijk als de boze buitenwereld om ze echt buiten te sluiten. Maar niet onmogelijk.

Interne afleidingen zijn verkeerd of nog niet beheerde losse eindjes. De 'gesprekken' in je hoofd.

Vier soorten losse eindjes

Volgens onderzoek kan onze aandacht vasthangen aan vier zaken. Deze losse eindjes goed beheren zal je een heroïsche focus bezorgen.

1. Mentaal

Je bent aan het werken aan een offerte en je herinnert je opeens dat je nog naar een andere klant dient te bellen. Hop, weg is de focus. Je aandacht werd verlegd van de offerte naar het bellen.

2. Fysiek

Tijdens het schrijven van je offerte krijg je opeens dorst. Je aandacht gaat van mentaal werk naar iets fysiek.

3. Relationeel

Je bent een factuur aan het maken voor de opdracht van twee dagen geleden. Je gedachten gaan naar iemand die je graag hebt en die triest is.

4. Spiritueel

Een aantal woorden in je offerte triggeren ideeën over je waarden. Je hebt (opnieuw) een interne afleiding.

Tips om interne afleidingen te beheren

1. Sluit het losse eindje

Een aantal van deze losse eindjes kun je beter onmiddellijk sluiten.  Alles wat opkomt en welke je binnen de twee minuten kan/wil wegwerken is beter om direct te doen. Geen gedoe om het op te schrijven en nogmaals te bekijken en daarna te doen. Ik heb nog een extra voorwaarde: Wil ik dit doen deze week?

Ga daarna verder met wat je bezig was. Je had dat toch op je focuslijst staan.

2. Verzameltools

Je hebt een aantal verzameltools nodig.

Je bent onderweg en je krijgt een schitterend idee. Je kan er echter nu niks mee doen. Je hebt iets nodig omdat idee in op te bergen.

  • stukje papier

  • in de notes van je telefoon

  • in de moleskine die je altijd bij je hebt.

  • in de dalily log die je bijhoudt in je PKM systeem

  • dicteren naar je digitale assistent

Op elke locatie heb je ook iets nodig. Leg steeds naast je Mac of pc een blad papier. Op dat blad schrijf je neer wat in je opkomt terwijl je met iets anders bezig bent.

Het werkt beter om voorlopig alleen op te schrijven. Je dient zo snel mogelijk terug te keren naar waar je mee bezig was.

3. Verwerkmomenten

Gedurende je dag heb je een aantal momenten nodig waarbij je alles wat je verzamelde gaat verwerken. Je maakt daarvoor gebruik van een denkproces om alle input op een betrouwbare plaats te zetten. Het is het updaten van je prioriteiten. Je vindt het denkproces hier.

4. Zorg voor een betrouwbaar systeem

Het resultaat van je denkproces gaat in je betrouwbaar systeem. Het ene betrouwbare systeem. Elke manier waarop je lijstjes kan maken voldoet. Het dient wel jouw manier te zijn. Als je geen digibeet bent, gebruik je beter papier. De Belgische schriftjes voldoen zeker als lijstjesmaker.

Je Linda, dat ene elegante betrouwbare systeam, is een lifesaver.

5. Zet een grens op je aantal gestarte, actieve projecten

Wanneer je te veel actieve projecten hebt wordt de kans groter dat je wordt afgeleid. Je hebt veel openstaan. Door het aantal actieve projecten te beperken, zijn ze ook sneller compleet afgewerkt.

Een project afgewerkt geeft mogelijkheid om een ander project te activeren.

6. Vind een doel om naar toe te werken

De projecten die je doet, leiden ergens heen. Wanneer je dat doel helder voor ogen hebt, wordt het makkelijker om nee te zeggen.

Het wordt op hetzelfde moment makkelijker om het aantal actieve projecten te beperken.

7. Not to do lijst

Als kenniswerker is het net zo belangrijk om te weten wat je wil als het is om te weten wat je niet (meer) wil doen.

Extra

Ga eens ergens anders werken

Andere ruimten geven andere energieën. Die overvolle koffiebar kan de plek zijn die je de meeste focus geeft. Misschien wel oortjes in doen en je favoriete productiviteitsmuziek opzetten.

Welke extra tips gebruik jij voor je concentratie?

Het geheim van de bruine M&M’s
De drie zones die je helpen bij het beter worden

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!