Mag het iets meer/minder zijn?

iets minder iets meer

Je hebt al een paar keer geprobeerd je leven op de rails te krijgen: meer focus, vaker mediteren, consequenter sporten, elke week een stuk schrijven. Voeg gerust toe aan deze lijst van ambitieuze doelstellingen die je jezelf hebt gesteld.

Hard trekken aan deze ambitieuze doelen leidt vaak niet tot het gewenste resultaat. Het lijkt alsof je na een paar pogingen de handdoek in de ring gooit. Je wijt dit aan een gebrek aan zelfdiscipline of karakter, met als conclusie dat het 'gewoon niets voor jou is'.

Mag-het-meerminder-zijn

Sabotage

Beeld je in dat je jouw doelen daadwerkelijk realiseert, simpelweg door jezelf niet langer te saboteren. Je routines en projecten versterken elkaar, en zo bereik je wat je echt wil.

Hoe zou dat voelen? Succesvol, toch? Vooruitgang zien en voelen is onbetaalbaar.

Tegenwerkende krachten

Wanneer we aan de kar van gedragsverandering trekken, voelen we de last. Des te zwaarder de last, des te harder we moeten trekken. Meer weerstand betekent meer moeite om beweging in de zaak te krijgen.

Een beetje meer, een beetje minder

Discipline alleen is niet de sleutel tot succesvolle gedragsverandering.

Elke ochtend starten we met een bepaalde hoeveelheid mentale energie, die ons helpt beslissingen te nemen en weerstand te bieden tegen alles wat onze doelen in de weg staat.

In het model van gedragsverandering werken we met tien krachten. Deze werken óf mee óf tegen. Er is geen middenweg. Ze ondersteunen of hinderen je.

Wanneer krachten de verkeerde kant op werken, kost het mentale energie om toch voor de gewenste actie te kiezen.

Wat doe je met deze krachten?

Je hebt de optie om de krachten die je helpen te versterken of de tegenwerkende krachten te verminderen. Wat wordt het? Versterken of verminderen?

Mag-het-iets-meer-minder-zijnVolgens Peter Diamandis, CEO van XPRIZE, als je voor een keuze staat, kies dan beide. (➡️Lees zijn upgedate laws hier)

Dus, versterk de krachten die je vooruit helpen en verminder die welke je tegenhouden. Bij gedragsverandering heb je altijd de keuze om jezelf minder te saboteren en/of jezelf meer vooruit te helpen.

Maar hoe kan minder soms meer zijn? Hier zijn vijf voorbeelden:

1. Doe minder van wat iedereen doet

Het volgen van de massa levert gemiddelde resultaten op. Ontdek wat de succesvolle uitzonderingen doen; zij volgen niet de massa. Zoals Tony Robbins zegt: "Success leaves clues." Modelleer het gedrag van de succesvolle mensen die je bewondert.

2. Begin met minder veranderingen tegelijk

Te veel veranderingen tegelijk proberen door te voeren, zorgt ervoor dat alles stagneert. Begin niet tegelijk met een dieet en timemanagement. Als je een gewoonte een maand volhoudt, voeg dan pas een nieuwe toe.

3. Zet kleinere stappen

Elke stap voorwaarts is een overwinning. Dagelijks vijftien minuten schrijven is effectiever dan wekelijks twee uur. Consistentie in kleine stapjes maakt het grote verschil.

4. Beloon jezelf alleen voor gewenst gedrag

Gedrag dat beloond wordt, versterkt. Stop met jezelf te belonen voor gedrag dat je wilt vermijden.

5. Verban triggers uit je leefwereld

Je acties vinden hun oorsprong bij een trigger, getriggerd door zowel interne als externe factoren die dat duwtje geven richting zelfsabotage.

Sociaal wetenschapper BJ Fogg benadrukt dat er drie sleutels zijn tot een duurzame transformatie van je gedrag:

  1. Een plots inzicht

  2. Een switch in je leefomgeving

  3. Het nemen van babystapjes

Is de impact van je leefomgeving op jou een blinde vlek? Triggers om je heen zijn vaak de stille aanstokers van bepaalde acties.

Switch up je omgeving, en je switcht je gedrag. Waarom zou je niet starten met een simpel experiment? Elimineer een paar van die triggers en kijk wat er gebeurt.

Hoe je deadlines te vlug af zijn
54 lessen uit 54 jaar

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!