Boeken Januari 2023

boeken janurie 2023

Ik heb veel gelezen in Januariz. ’t Was een meer dan goede maand.

Nochtans geen doelen gesteld wat betreft boeken. Ik lees zowie. Altijd al gedaan. Ik heb een honger, een nieuwsgierigheid naar nieuwe informatie. Genoeg input, de output volgt niet altijd zoals ik zou willen. Consumeren van input kan afleiding zijn. Ik heb input nodig. Input die leidt tot output. Output pulls de input.

Gelezen

Quit - The Power of Knowing When to Walk Away

1Beter gezegd: opnieuw gelezen.

Ik las dit boek al vorig jaar. Beste boek van 2022. Ik las het opnieuw. Eerstdaags verschijnt het resultaat van mijn experiment met Progessive Summerisation.

Annie Duke is een voormalig Professionele Poker speler. Ze spreekt en coacht nu op het domein van beslissen.

Quiting is net zo goed een deugd als op je tanden blijven bijten. Het tegenovergestelde van een deugd is ook een deugd. Een paradox die ook de Stoïcijnen onderschreven. De meeste dingen hebben een Sweet Spot.

The Creative Act

2Een van de boeken die ik voorbestelde in 2022. Zowel op Kindle en als luisterboek. Ik hoorde dat Rick Rubin - de auteur - het boek zelf had ingesproken. Een extra reden om het audio boek te luisteren. Rubins stem brengt me in een meer ontvangende mode.

Je hebt zeker al muziek gehoord welke door Rick geproducet werd de laatste 25 jaar. (O.a. Beastie Boys, Slayer, Metallica, RHCP, Adele, Johnny Cash eva)

Doel van het boek: Samenbrengen van de wijsheid die Rubin heeft vergaard gedurende tientallen jaren van het maken van muziek met de grootste artiesten van de laatste 25 jaar.

En dat doe hij via 78 filosofische mijmeringen over wie en wanneer je een artiest bent,

Eentje uit de reeks:

Test uw ideeën

Sommige ideeën lijken in je hoofd geweldig. Maar in werkelijkheid kunnen ze tegenvallen. In plaats van je verstand te gebruiken om ideeën te evalueren, kan je kleine experimenten opzetten om ze te testen.

Bij de uitvoering van de experimenten zul je zien welke ideeën wel of niet werken, of welke meer potentieel hebben dan andere. Zoek naar het beste idee terwijl je dit doet en gebruik je intuïtieve gevoel in plaats van je analytische verstand.

Rubin geeft veel waarde aan intuïtie. Ik ben nogal van de stroming van Daniel Kahneman. Kahneman zegt dat het goed is om naar je intuïtie te luisteren wanneer je ervaring en expertise hebt. Maar je intuïtie in vraag te stellen wanneer je die ervaring ontbreekt.

Goed en mooi boek voor alle creators. (Btw ik beschouw elke kenniswerken als een creator. We maken iets vanuit niets). Kenniswerkers zijn MMA-fighters.

Mooie Quote over succes

“It isn’t popularity, money, or critical esteem. Success occurs in the privacy of the soul.”

Het nieuwe Ademen

3Ik kreeg dit boek cadeau op het einde van 2022. Ik had het al geluisterd in 2020.

Het cadeau is in het Nederlands. Ik lees bijna al mijn boeken in het Engels. Vorig jaar las ik enkel Ons werk is stuk in het Nederlands. En nu viel me pas op hoeveel makkelijker lezen in het mijn eigen moedertaal is. Maar ja misschien had dat ook te maken met het feit dat ik boek al gelezen had. Of dat ik over ademen al iets meer weet dan gemiddeld.

Ik denk dat wanneer je drie boeken over een onderwerp hebt gelezen dat je meer weet dan 95% van degene die niks lazen over dit onderwerp. Het is niet zo moeilijk om gezien te worden als een expert.

Een verkeerde ademhaling maakt ons ziek.

De journalist/auteur James Nestor deed een experiment om gedurende drie weken alleen te ademen via zijn mond. Ja, hij zorgde ervoor dat zijn neusholtes dicht geplakt werden.

De verandering in slechts drie weken was fenomenaal. Na drie weken mond ademen, deed hij een experiment om drie weken alleen maar door de neus te ademen. Het verschil was ook fenomenaal. Het effect op zijn energie, zijn mood, snurken.

Het nieuwe ademen is een verhalend boek over hoe je via je ademhaling je slaap, focus, energie kan verbeteren.

Elke Mixed Mental Arts Fighter (een kenniswerker dus) heeft er baat om meer te weten over ademhaling. Je kan via deze inzichten experimenten doen om je ademhaling structureel in te zetten voor je energie en aandacht.

Leer om het grootste deel van je tijd door je neus te ademen. Makkelijkst is om te starten tijdens je slaap. Jawel plak je mond dicht.

Liminaal denken

4Ik kocht het vorig jaar in een boekwinkel. Ik kan je niet vertellen waarom. Misschien had ik goesting om iets te kopen.

Ik kende Dave Gray als oprichter van Xplane. Dave heeft 2 boeken uitgebracht over visueel denken.

Misschien was het de titel Liminaal denken. Had ik nog nooit gehoord. In de waking app heeft Sam Harris het over Liminal Moments. De ruimte tussen de ene activiteit en de andere. De overgang van het ene naar het andere. Een tussenruimte.

Dave Gray bracht het boek uit in 2016. Creëer de verandering die je wil door de je manier van denken te veranderen. En tussen de ene manier van denken en de andere manier van denken is er ook een tussenruimte, een tussendenken. Dat is liminaal denken.

Het gaat over overtuigingen die je wereld bepalen. Hoe je de ene overtuiging vervangt door een andere overtuiging.

Pagina 12-14 is de samenvatting van het boek. Bijzonder handig.

Twee delen in het boek.

 1. Hoe je overtuigingen alles modelleren

 2. Wat je er kan aandoen.

Overtuigingen liggen op de grens (heb je hem) van Mindset en Blueprint in het model 3x3=10 welke ik gebruik om veranderingen te sturen.

Een mooie aanvulling op ons model van gedragsverandering.

Super thinking

5Je weet dat ik gek ben van modellen. Ik ben gek op principes. Meta principes die ik kan gebruiken in verschillende domeinen.

Gabriel Weinberg en Lauren McCann (husband and wife) trachten in het boek Super Thinking een overzicht te geven van alle mogelijke Mentale Modellen. Mentale modellen lijken een beetje op meta principes.

Thema van dit boek: door beter te redeneren via mentale modellen neem je minder slechte beslissingen.

Dit is een boek dat je niet in een ruk doorleest. De verschillende modellen worden heel condens gebald.

Samen met de Great Mental Models Series van Farnam Streetde referentiewerken over mentale modellen.

Met plezier het boek opnieuw gelezen (ik las het een keer in 2020), maar pak de boeken van FS meer vast.

Put your ass where your heart wants to be

6Elk boek over creëren van Steven Pressfield vind ik de moeite waard. Zijn andere drie boeken die ik van hem gelezen heb over creëren The War of Art, Do the Work en Turning Pro zijn alle drie pareltjes. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog. En Pressfield stelt niet teleur. Hij toont opnieuw de struggles waar een creatieveling mee worstelt.

Thema van het boek: Er gebeurt iets magisch als we onze identiteit op het spel zetten en verklaren, al is het alleen maar aan onszelf: "Dit is waar ik voor sta, dit is wat ik nastreef, dit is wie ik ben en zal worden."

Boek heeft 8 onderdelen

 1. Put your ass where your hearts want to be

 2. Ass =Commitment

 3. Put your ass … over the long haul

 4. Put your ass … in a space

 5. Fortune Favors the Bold

 6. Put your ass … and keep it there

 7. Put your ass … out there in public

 8. Put your ass … on the spiritual plane

Wat is The Resistance? Het is onze eigen neiging - die van jou en mij en van iedereen - om toe te geven aan uitstelgedrag, zelftwijfel, angst, ongeduld, zelfopoffering, zelfverachting, afleiding, luiheid, arrogantie, zelfgenoegzaamheid en perfectionisme.

"Zet je kont waar je hart wil zijn," betekent je fysieke lichaam plaatsen op de plek waar je droomwerk zal en moet gebeuren.

Het is niet alleen een boek voor kunstenaars. Het geldt voor iedereen die toegevoegde waarde wil leveren aan de wereld. Het geldt voor alle MMA-fighters.

Boekje opnieuw te beluisteren wanneer ik een moeilijk creatief moment voel.

Die with zero

Dit is een boek dat ik graag dertig jaar geleden had gelezen.

7Die With Zero filosofie die Perkins probeert over te brengen is dat we ons zouden moeten richten op het creëren van levenslange memorabele ervaringen zodra we genoeg gespaard hebben om ons pensioen te financieren. Zodra je genoeg gespaard hebt om je pensioen te financieren en aan je familie en goede doelen te geven, je je meer zou moeten gaan richten op het genereren van gedenkwaardige levenservaringen. Dat is het moment om het leven ten volle te leven, niet om nog langere uren op kantoor te maken of te wachten tot je te oud bent om nog van dingen te kunnen genieten.

Er zijn negen regels om de Die With Zero filosofie te leven:

 1. Maximaliseer positieve levenservaringen

 2. Investeer vroeg in ervaringen

 3. Streef ernaar te sterven met nul

 4. Gebruik alle beschikbare planningsinstrumenten

 5. Geef geld tijdig aan kinderen/liefdadigheid

 6. Leef niet op de automatische piloot

 7. Plan in termen van seizoenen

 8. Weet wanneer je moet stoppen

 9. Neem grote risico's vroeg, niet later

Bird by Bird

8Pas 2 hoofdstukken ver. Het bed boek. Ik lees 15 tot 20 minuten net voordat ik ga slapen. In februari ga ik dat vervangen door 15 minuten mediteren. Boek zal dus even stilliggen.

Bird by bird is een boek over schrijven door Anne Lamott.

Om een betere schrijver te worden, moet je meer schrijven. Schrijven onthult het verhaal, want je moet schrijven om erachter te komen waar je over schrijft.

– Write shitty first drafts.

Dat kan ik.

Good for a Girl My Life Running in a Man's World

9Het boek dat ik lees op kindle op iPad. Links kindle, rechts Goodnotes app waarin ik notities neem.

Een atypisch boek voor mij. Verhaal over lopen. Over lopen voor meisjes.

We hebben een toewijzingsprobleem bij een probleem.

Als er een patroon van struggle is, hebben we de neiging om de schuld bij individuen te leggen, in plaats van bij de systemen die er opgezet zijn.

Nog niet zover in het boek, maar boek wringt tegen. Ik geef het nog twee hoofdstukken.

A year with Anthony de Mello

10Anthony De Mello is een Jezuïet uit India. Ik vind zijn boek Awareness een van de betere boeken Awareness is een thema dat me mateloos interesseert. Awareness heeft ergens een link met Aandacht. Bewustzijn is van de eerste hefboom naar een verandering. Eentje die zorgt voor toegevoegde waarde.

A year with Anthony is een week-voor-week 'workshop' van tweeënvijftig passages van De Mello, elk gevolgd door een favoriete parabel of koan die Anthony bewonderde om de passage te verduidelijken. Plus twee eenvoudige maar boeiende oefeningen om het onderwerp van de week te verdiepen.

Ik verzamel mijn reflecties in mijn PKM-systeem.

Reflectie A year With Anthony is een project op mijn masterlijst

The myth of normal

11Het auto-boek. Ik beluister nogal wat podcasts tijdens mijn rijtijd. Maar er zijn ook momenten dat ik via Audible een boek beluister. Ik koop of bestel op voorhand minstens 1 audio boek per maand. Ja, ik heb nog onbeluisterde boeken.

Ik heb nog zestien uur te gaan.

In de inleiding roept Dr. Maté op om ziekte niet langer te zien als een uiting van individuele zwakheden. In plaats daarvan zijn mensen met een ziekte een "levend waarschuwingssignaal", als kanaries in de koolmijn die de aandacht vestigen op het feit dat wat in deze cultuur als normaal wordt beschouwd noch gezond noch natuurlijk is.

Nieuwsgierig naar het vervolg.

Gestopt met lezen

Who’s in Charge

12Vrije wil en de wetenschap van het brein.

Een onderwerp dat me intrigeert. Hebben we vrije wil of niet?

Ook Gazzaniga beweert van niet. Misschien ben ik wel op zoek naar iemand die zegt jawel en me goeie argumenten aanlevert.

Voorlopig vind ik alleen boeken die een negatief antwoord geven op de vraag.

Er is niet één baas in het brein. Jij bent zeker niet de baas van je brein. Gazzinga.

Ik vond boek saai. Ik heb volgehouden tot pagina 79.

Stapeltje Gekochte boeken en nog niet gelezen boeken

 • In praise of failure

 • Building Behavioral Science in an Organization

 • How to calm your Mind

 • From strength to strenght

De stapel te lezen boeken groeit nog steeds.

Serendipiteit in mijn inbox
Matroesjka Baboesjka de Russische Poppetjes

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!