de wet van driemaal

wet van driemaal

Naar de gevangenis

Heb je ook het gevoel in een rondje te draaien? Pijnlijk, vind je niet? Hetzelfde gevoel wanneer je Monopoly speelt. Je trekt een kanskaart (Algemeen fonds) en je mag direct naar de gevangenis, niet langs start en je ontvangt geen geld.

De gevangenis is de plaats waar je het minst graag bent wanneer je monopoly speelt. Er zit geen beweging in voor je.

Momentum

Momentum, zonder in rondjes te draaien leid je naar de finishlijn. Zaken kunnen afwerken geeft je goesting om nog meer zaken af te werken. Bre Pettis noemde het in de Cult of Done: “Done is the engine of more.”  Impact en afwerking maakt je een meester van je todo lijst.

Activiteit is geen productiviteit

Sommige verwarren activiteit met productiviteit. En dat is begrijpbaar. Wanneer zaken in beweging zijn, creëert dit energie.  Dat maakt adhoc werk zo verleidelijk. Wanneer je echter telkens dezelfde zaken dient op te lossen, wordt de activiteit zelf een energielek.

Deze mensen kennen de Regel van driemaal nog niet. De regel van driemaal is niet te verwarren met de regel van drie.

De regel van drie

Het magische nummer drie

Wat zijn de drie belangrijkste zaken die je vandaag wil doen, deze week, deze maand. Brian Tracy noemt het kikkers eten (Eat that frog). Leo Babutta noemt het MIT’s (most important tasks).

Bepaal je MIT’s ’s avonds. De volgende dag kan je dan onmiddellijk in actie gaan, wanneer de actie succesvol is omschreven.

Bepaal ’s avonds in je actielijst voor deze week, je acties voor de volgende morgen. Beperk het aantal acties voor morgen. Wanneer je dagelijkse actielijst leeg is, kan je die opnieuw vullen met een beperkt aantal andere acties. Te veel keuze helpt niet om te kiezen en te doen.

De regel van driemaal

De regel van driemaal zegt dat iets dat driemaal gebeurt ook een vierde keer zal gebeuren indien je niks verandert.

Albert Einstein heeft ons onder andere zijn definitie van krankzinnigheid nagelaten: hetzelfde doen en toch een ander resultaat verwachten.

De omkering van deze quote is beter. Jawel, beter dan Einstein. De definitie van helderheid van geest: Andere dingen proberen tot je gewenste resultaat is bereikt.

Wanneer je driemaal iemands nummer dient te zoeken, is het goed om dit nummer toe te voegen aan je contacten.

Check je wachten op lijst. Wanneer iemand voor de derde keer op je lijst staat is het tijd om iets anders te gaan doen.

Verhoog je bewustzijn voor zaken die een derde keer gebeuren.

Ga een tijdje tijdschrijven. Bewustzijn verhogen over je situatie is een eerste stap. Schrijf neer wat je doet. Door het Zeigarnik effect vergeet je wat je afwerkte. Moeilijk achteraf om dat nog te evalueren.

Proces je tijdschrijven. Een aantal van je adhoc zaken zijn driemaal gebeurt. Zet dit item  op je Masterlijst of op je Incubatielijst.  Afhankelijk of je de komende week een actie wil doen om deze adhoc zaak anders op te lossen. Indien je actie gaat nemen, hoort het project op je Masterlijst. Indien je deze week geen capaciteit meer hebt om acties te nemen op dit nieuwe item, hoort het op je incubatielijst.

Check wat je nog al eens stoorde. Je ergeren aan iets is een goede graadmeter om iets aan te doen. Maak een overzicht van deze items. Voeg ze toe aan je prioriteiten.

De mythe van één keer vastpakken
Het geheim van de bruine M&M’s

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!